Indtast venligst dit brugernavn og adgangkode:
» Glemt din adgangskode?

Handels og Håndværkerforeningens historie

Den 4. juli 1888 oprettedes Håndværkerforeningen af 1888 som en håndværkersygekasse for Fredensborg og Asminderød. Med en del navneskift gennem årene er det dog stadig denne forening der ligger til grund for Fredensborg By Handel idag. Det vil sige at vi i 2013 kunne fejre 125 års jubilæum!

 Med årene har Handels og håndværkerforeningen taget form, dels som socialt samlingspunkt for handlende og håndværkere - dels som en forening af handlende der gennem fælles indsats ønsker at fremme byens forretningsliv, til gavn for og borgere og brugere af byen.

Jernbanegade har efter en del ombygninger været det naturlige handelsstrøg, og tidligere var det helt almindeligt at håndværkere både var handlende og håndværkere. Daværende blikkenslager Peter Poulsen havde butik, guldsmed Jenne, skomager Henriksen, snedkermester Chr. Olsen, flere skræddere og andre skomagere havde også butikker, og var samtidigt håndværkere.

Foreningen var i 1915 medvirkende kraft til at en Teknisk Skole blev opført i Fredensborg. Den havde i mange år adresse på Benediktevej 7.

At feste og pynte op ved passende lejligheder har Fredensborg By Handel gennem tiden været god til:

I 1932 blev der afholdt et kæmpe asfaltbal - for at fejre at Jernbanegade  var
blevet asfalteret.

Ved et stort fyrstebryllup i 1937 stod foreningen bag en Illuminering af
Bagerdammen (fyrværkeri).

I mange år samledes foreningens medlemmer om at fremtrylle et nyt køretøj hvert år til jul, til brug for det årligt tilbagevendende juleoptog - Sporvognen, Lokomotivet, Rudolf med den røde tud.......-

De smukke æresporte ved Slottet og i gågaden, som foreningen fremtryller,  er i de senere år blevet fast tradition, ved alle større royale begivenheder - og pynter flot!

Er man interesseret, er der mange spændende oplysninger at få, bl.a. i Handels og håndværkerforeningens festskrift , udgivet i forbindelse med 100-års jubilæet for foreningen i 1988 "100 år med handel og håndværk"

- og i bogen "Fredensborgs skæve vinkler".

Claus Bitsch Ellekær Madsenss: Fra Fredensborg. Udgivet i 2003 fortæller grundlæggende om Fredensborgs historie med et fantastisk fint billedmateriale.

 Den af grundejerforeningen udgivede lille bog "Til Gavn og Glæde " skrevet at Ernst Tursø, er også interessant læsning, hvis man har interesse i byens historie -

' Hej Konge' er også morsom samtidshistorie (fås hos Fredensborg Boghandel) og endelig er lokalhistorisk arkiv altid behjælpelig med oplysninger.

.


 

 

Fotos venligst udlånt fra Fredensborg Arkiverne

Jernbanegade ca. 1905 - Fredensborg Skole nr. 11 blev nedrevet ca. 1907.
Jernbanegade ca. 1930
Æresport i forbindelse med at Jernbanegade blev asfalteret i 1932 - kæmpe asfaltbal blev afholdt!
Juleoptog 1975. (Et af de mange køretøjer der blev lavet til jul)
"Brugsen" Jernbanegade ca. 1969
"Irma-torvet"  ca. 1990.
Prinsesse Benediktes Bryllup 03. februar 1968.
Jernbanegade ca. 1972
Nordisk Festuge /Gågade Juni 1976.
Ca. 1981

  

Se os på Facebook


 

GALLERI

Se billeder fra Julearrangementet den 22. november 2016.
Klik her
Se billeder fra Fredensborg
Slotsmarked 2014 -Klik her
 

   

 

Copyright © Fredensborg By Handel - All Rights Reserved.

Media2 Content Management System by Media2.